Силви Жандр

Силви Жандр

Танцьор, хореограф и преподавател по Дервиш йога към Свободният университет Самадева, Франция, Силви Жандр разкрива на своите ученици различните техники на модерните и традиционните танци и движения, както и свещените еуфонични движения на Самадева. Тя си поставя за цел да запознае аудиторията с артистичното и хореографско измерение на Дервишката йога, след което всеки сам да намери своето място чрез изкуството на движенията и свещените танци, които обединяват в едно артистичното и духовното.

 Дервишката йога –тайната на вечната младост

Дервишката йога е изкуство за движение, вдъхновено от науката за движенията, което се преподава от векове от братствата на дервишите и което е адаптирано от Идрис Лаор за мъжете и жените в днешно време.

Дервишката йога е психотелесна техника, която:

  • има благотворен ефект върху цялото физическо и психическо равновесие на човешкото същество;
  • позволява много добра адаптация към всички лични и професионални ситуации, благодарение на освобождаването от всички последици на стреса, безпокойството и всички форми на депресия, които характеризират нашето общество;
  • позволява чрез движенията, които се практикуват върху специално композирана музика да се свържем с най-ценното, най-истинското в нас, което някои традиции наричат нашата СЪЩНОСТ.

Това се постига чрез практикуване на цяла серия от движения, едни бавни, други по-бързи, по-динамични, чрез танци, разтягания, медитативни движения, релаксации и движения, които в Дервишката йога се наричат АРКАНИ. Думата АРКАН произлиза от персийски и означава “таен процес на трансформация”. Фундаменталният елемент на практиката, позволяващ да се извърши такава трансформация, е ВНИМАНИЕТО. Внимание към тялото, усещанията в тялото, движенията, жестовете, позата, но също и към всички появяващи се емоции и преминаващи мисли. Практикуването на еуфоничните движения се явява възможност да се завърнем към себе си, в едно място на спокойствие, в което ние повече не си позволяваме да сме сломени от нашите негативни емоции и мисли. Последните открития в невробиологията показват, че ефектът на вниманието, въздействието на движението, особено несиметричното движение, ролята на музиката, възприемането на връзката между движенията и емоциите, всичко това способства за създаването на нови невронни връзки, което след това в живота води до по-правилни жестове, по-адаптирани емоции, по-ясна мисъл, което ни позволява да не сме напрегнати в живота, да привнесем в него едно изкуство на движение, изкуство на чувства, изкуство на мисли, което най-общо съответства на реалността на даден момент.

Дервишката йога е практикувана в най-различни места: места за спорт, за бизнес, в болниците, в старчески домове, в затворите, в центрове за инвалиди.

Линк с видео за дервишката йога: http://dotsub.com/media/70cd8fa9-ca00-4f85-a86a-f32c3adcb49c/embed/bul

От 25.10 до 28.10 стартира модулно обучение за инструктори по Дервишка йога. Ако искате да усетите магията на Дервишката йога със Силви Жандр можете да посетите заниманията без да е необходимо да се сертифицирате. Ако нямате достатъчно време можете да се отдадете на танците и движенията дори само за ден.

За повече информация и записване – Росица Стакева, телефон 0876 004 708, и-мейл: office@oya.bg, на съобщения във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/oya.harmony  

Share