Мона Каушик

Mona Kaushik

Мона Каушик, Ph.D, е фолклорист, културолог, писател и преподавател в катедра Класически изток на Софийския университет Св. Климент Охридски. Председател е на фондация Девам – индийско-българско общество за изкуство и култура. Завършила е курсове по натуропатия, йога и Аюрведа в Индия.
Мона е родена в брахманско семейство, където нормалният начин на хранене е вегетарианският – винаги прясно сготвени ястия, освежени с много подправки. Чак обаче когато започва да се занимавам с аюрведа, тя разбира, че е израснала по… аюрведичен начин. Дядо й, който е бил хирург, използвал много аюрведични рецепти за лечение на пациентите си. Според най-старата лечителска система в света – аюрведа (означава „наука за живота“ на санскрит) – ако човек се храни правилно, това за него е лечение. Защото изборът на правилните храни води до биологично прочистване на организма.

Аюрведа – здраве на една ръка разстояние

Аюрведа не е само древно учение за здравна профилактика и лечение, тя е също така жизнена философия. Аюрведа ни дава разбиране за фините закони на природата, които влияят върху нашето тяло и заобикалящата го среда.

Според Аюрведа   превенцията, грижите които полагаш за себе си ежедневно са най-доброто лечение. Но дали е така? Нали тялото е създадено, за да съществува неравновесие в него? И в това именно се крие предизвикателството. Аюрведа показва ти как да вървиш по пътя си, че да постигнеш този баланс  на физическото тяло, ума и духа.

Share